Langefiske og teknikk

Publisert av Eirik Gundersen den 25.06.19.
Fiske etter lange  (og stor bromse)

Lange er en torskefisk, og kan oppnå betydelig størrelse. Den hører dermed til de større “skjeggete gutta” (beklager jenter) i havet. Fisk opp mot +40 kg finnes i våre farvann.


De er en takknemlig fisk for oss havfiskere. Den er ofte bitevillig, og den er ofte stor. Utfordringen er å finne plassen der den er. Det er ikke uten grunn at mange fiskeskippere holder sine lange plasser for seg selv.  Å fiske lange krever først og fremst at man har en stang minimum 30lb. Søkkevekter når fort 500gr. og mer. Dypet blir fort mellom 150-250 meter.


Hvordan skal man fiske denne torskefisken? I disse dypene vi snakker om er det i all hovedsak mørkt.
Derfor er det tre viktige ting i dette fisket. Lukt, lyd og sekundært lys. Det er en stor fordel å ankre opp, men i konkurranser er dette ikke aktuelt. Derfor er en god skipper svært viktig. Å holde båten i nogen lunde samme posisjon er avgjørende. Det tar ofte litt tid føre langa lukter seg frem til agnet. Om man ikke detter rett i ansiktet på fisken. Det vil ofte være slik at de på den ene siden av båten får fisk føre den andre. Lukta i vannet trekker fisken til seg. Og når strømmen snur er det din tur!
 

Ved langefiske er det i all hovedsak to typer takkel. Bom og eller paternostertakkel.
Personlig liker jeg et to kroks paternoster til rent langefiske. Ofte mindre kluss. Men mulighet for en ekstra krok i mindre størrelse over dette. Eks til blåkjeft eller uer etc. En kompis av meg satt pers på lange på en krok 3 meter over bunn i størrelse 1/0. Den veide 25 kilo..
 

Ved siden av lukt og lyd kan det hjelpe enda litt ekstra til med lys. Mitt favorittfiske etter lange er å ha et paternoster med 1-1,2mm mono og lysende slanger av type Lopez tredd over både deler av stammen og ut til krokene. Også en blekksprut som hindres i å legge seg helt over kroken med en stor oval perle eller lign, og en slange bit mot kroken som hindrer dette å gli helt frem. Dette gir både lys, liv og beskyttelse av sena til krokene. Da har man oppnådd lukt og lys i mørke. Så er lyd neste. Jeg sammenligner dette fiske med lake fiske. For de som har vært med på dette. Ofte kalt dunkefiske.


Det beste langefiske har jeg i rolig sjø der det gynger lett. Kunne legge stanga på ripa og la søkke dunke jevnt i bunn i takt med bølgene. Når en kjenner fisken er det en stor fordel å slakke litt av. Vente noen sekunder og stramme rolig og forsiktig opp. Kjenner man fisken driver så er det fullt tilslag.
Ofte sitter den godt når man har latt den få litt tid. Krokene vi snakker rom her ligger fort opp mot 10/0. Her er det bruk av både sirkel og J kroker. Jeg bruker 10/0 Owner i longshank, eller VMC. Og ikke sirkel. Nederste krok ligger nesten på bunn når søkket er i bunn. Gjerne ikke mer enn 5-10cm. over søkke. Og neste krok ca. 1 meter over nederste.  Langa tar ikke fem flate for å svømme opp en meter eller to når det er mat og få...


Av agn er det uten tvil makrell i store biter. Gjerne en halv filet på hver krok. Den tynne og spisse delen av fileten opp mot krok øye. Alternativ fersk sei. Sild funker og, men helst fersk. Jeg fester agnet ofte med en liten strips på oversiden av krok øye der sena treffer øye på kroken. Det gjør at agnet sitter bedre også ved napping uten at fisken sitter.  Og glir ikke ned på kroken. Så med lukt, lyd, og lys er det muligheter på stor lange. Jeg vil påpeke at mange blåser i lysende slanger etc.


Og de får ofte like mye fisk. Men mitt fiske har ofte fungert med hele pakka. Det er uten tvil lange som jeg har hatt mest hell med sett ut i fra både vekt pr. fisk og totalt. Min første rene havfiske tur ga over 10 langer der minste var på ca 8 kilo. Så dette var min dåp som havfisker. Derfor har jeg et ekstra godt forhold til denne fisken som storvilt med agn i det salte element. I skrivende stund har jeg også klubbrekorden på lange. Samt at det var den største fisken i 2010 i OHK. Så jeg kan ikke la være å spille litt rundt dette fisket. For de av oss som er på Mausund er det jo store muligheter å dra lange langt over klubbrekorden.  Med rett takkel, riktig teknikk, og rett plass så smeller det fort på en over 30 i Hitracupen en vakker dag.  Og når man nevner Hitracup.. Mausund tidlig er plassen for stor lange. Og Mausund er plassen for stor fisk. Og en svært trivelig plass. De som ikke har kjent sin besøkelses tid her bør se å komme seg med promte! Lurer på hvem som tar den største langa i år…
 

Skitt fiske!
 

Bjørn Berntzen